Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011


Όχι πανό στα γήπεδα

Το να απαγορεύουν πανό με αντικυβερνητικά συνθήματα στα γήπεδα πραγματικά ξεπερνά την αντίληψη που είχα τόσα χρόνια για το φασιστικό ΠΑΣΟΚ. Το γήπεδο είναι ο κατεξοχήν χώρος λαϊκής ελευθερίας. Εκεί μπορείς ελεύθερα να φωνάξεις, να βρίσεις και να παίξεις ξύλο. Είναι πολλές φορές το καταφύγιο της καταπιεσμένης μάζας. Ακόμη και οι σκληρότερες δικτατορίες "σέβονται" αυτό το "άσυλο" (για να δίνουν μία ψευδή αίσθηση κάποιας ελευθερίας).
Αλλά όχι, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανεχθεί ούτε αυτό. Δεν είναι τυχαίο που ενώ ανέβηκαν τέτοια πανό σε πολλά γήπεδα τα ΜΜΕ είτε δεν αναφέρουν τίποτα, είτε απλά προσπερνάνε το συμβάν σαν ένα απλό περιστατικό παραβατικότητας με υβριστικά συνθήματα.
Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανεχθεί τα πανό γιατί δεν είναι εγκατεστημένη δικτατορία. Αν ήταν θα μπορούσε να καταστείλει κάθε αντίδραση με τα όπλα και τα τανκς. Όμως τώρα πρέπει να προστατέψει τη φήμη του και να κρύψει όσο μπορεί τη δυσαρέσκεια. Γι αυτό θέλει το γήπεδο να παραμείνει όποιο του λαού.
Ο Noam Chomsky έλεγε ότι σε μία δικτατορία η συναίνεση του λαού γίνεται με τα όπλα. Σε μία δημοκρατία το ρόλο των όπλων παίρνουν τα ΜΜΕ.
Και η Κατερίνα Γώγου έγραφε σε ένα ποίημα της "Ξέρω πως ποτέ δε σημαδεύουνε στα πόδια, στο μυαλό είναι ο στόχος. Και τόσα χρόνια κατάφερναν να πετυχαίνουν το μυαλό. Τι γίνεται όμως τώρα που το μυαλό ξυπνάει;
Και θέλω να ξέρω; Αν βάλω πανό στο μπαλκόνι μου, θα μπουκαρει στο σπίτι μου η αστυνομία; Αν μιλάω ενάντια στην κυβέρνηση στην καφετέρια θα έρθουν να με συλλάβουν; Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί. Αλλά έχουμε 2 χρόνια ακόμα για τις επόμενες εκλογές και οι εξελίξεις είναι γρήγορες.
Και όπως λέει και το τραγούδι "Όσες κι αν χτίζουν φυλακές και ο κλοιός στενεύει ο νους μας είναι αληταριό κι όλο θα δραπετεύει".

ΥΓ1: Το πανό στο μπαλκόνι είναι πρόταση. Κι αν απαγορεύονται τα πανό στα μπαλκόνια θα γραψω στο σεντόνι μου και θα το απλώσω να στεγνώσει.
ΥΓ2: Γράψτε τα συνθήματα κωδικοποιημένα όπως τα τραγούδια στη χούντα. Ιλεος, Ιλεος, Ιλεος
ΥΓ3: Μέχρι τις 19.00 θα είμαι σπίτι. Ας έρθει το σώμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος να με συλλάβει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου