Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ψαλίδα μεταξύ των τιμών στο λάδι

«Τσίμπησαν» οι τιμές παραγωγού για τα ελληνικά λάδια εξαιρετικής ποιότητας το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τη διάθεση των ιταλών εμπόρων ν’ απορροφήσουν ελληνικό προϊόν, σε τιμές λίγο κάτω από τα 4 ευρώ το κιλό. Όπως δηλώνουν στο...

 paseges.gr πρόεδροι ελαιοκομικών Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, η ελληνική αγορά δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιεί -στο βαθμό τουλάχιστον που θα έπρεπε- την ανάγκη των ιταλών για ποιοτικό προϊόν.

Τη σημαντική άνοδο των τιμών παραγωγού στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στην ιταλική αγορά διαπίστωσε και πρόσφατη έκθεση του γενικού διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Γιάννη Τσιφόρου. Η αύξηση άγγιξε το 17%, για να σκορπίσει χαμόγελα αισιοδοξίας στον ελαιοκομικό κλάδο, ωστόσο παρά το γεγονός ότι οι τιμές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία στη γειτονική Ιταλία, κάτι που επιβεβαιώνει μιλώντας στο paseges.gr ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας και μέλος στο ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι έλληνες παραγωγοί δεν ωφελήθηκαν όσο ενδεχομένως θα έπρεπε.

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Κοζομπόλη οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία κυμαίνονται μεταξύ 3,70 και 3,90 ευρώ το κιλό, ενώ στη χώρα μας έφτασαν τα 2,70 ευρώ το κιλό τις προηγούμενες ημέρες, ενώ τώρα έχουν κατέλθει στα επίπεδα των 2,50 ευρώ.

Και στη Λακωνία όμως, οι παραγωγοί πούλησαν στα 2,68 ευρώ κατά την τελευταία χρονικά δημοπρασία, ενώ αυτές τις μέρες δεν πραγματοποιούνται δημοπρασίες. Πρέπει να σημειωθεί, ότι οι συγκεκριμένες είναι οι υψηλότερες τιμές παραγωγού, που συναντώνται στη χώρα μας αυτή την περίοδο.

Την ίδια ώρα, η απόφαση για παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, σε ποσοστό 80%, στα δάνεια που θα χορηγηθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα σε Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις τυποποίησης ελαιόλαδου, για την εξόφληση υποχρεώσεων που απορρέουν από αγορασθείσες ποσότητες ελαιόλαδου της ελαιοκομικής περιόδου 2010-2011, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του Ν.2322/1995.παροχή δανείων σε ελαιοκομικές Ενώσεις, δεν δείχνει ν’ αποδίδει, ενώ ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας εμφανίζεται επιφυλακτικός για το κατά πόσον το μέτρο θα λειτουργήσει ευεργετικά στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου