Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΝΑΙ, ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η νέα κυβέρνηση Βενιζέλου, πήρε ως ανεμένετο ψήφο εμπιστοσύνης*** από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αν και δεν έχουν καταρτισθεί ακόμα τα σχετικά προεδρικά διατάγματα για την κατανομή αρμοδιοτήτων των υπουργών και υφυπουργών, είναι βέβαιο ότι η νέα κυβέρνηση με τα παλαιά πρόσωπα, θα έχει σε αδρές γραμμές το ακόλουθο σχήμα :
Α΄ πρόεδρος κυβερνήσεως, Α΄ αντιπρόεδρος κυβερνήσεως, υπουργός οικονομικών :Ευάγγελος Βενιζέλος.
Β΄ πρόεδρος κυβερνήσεως, υπουργός τουρισμού και ταξιδιών, Γιώργος Παπανδρέου.
Για τις αρμοδιότητες των υπολοίπων μελών της κυβερνήσεως, αναμένονται με.....
μεγάλο ενδιαφέρον οι σχετικές έριδες και συγκρούσεις μεταξύ των υπουργών, αλλά και η νομοτελειακή αλληλοϋπονόμευσή τους.
Από την αποψινή συνεδρίαση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ξεχώρισε η παρουσία του κ. Βενιζέλου. Καμία σχέση με τον προκάτοχό του στο υπουργείο οικονομικών. Σε αντίθεση με τον κ. Παπακωνσταντίνου, που με τη νοοτροπία του υπαλλήλου της τρόϊκα εξέπεμπε την εικόνα αποτυχημένου λογιστή σε υπό πτώχευσηεταιρεία, ο νέος υπουργός οικονομικών αγόρευσε με χαρακτηριστική ευφράδεια, ευαισθησία και κοινωνικές αναφορές, δυστυχώς όμως αναμασώντας τα τετριμμένα επιχειρήματα περί στάσεως πληρωμών κλπ. Το συμπέρασμα είναι ότι ναι μεν άλλαξε η ρητορική, η πολιτική όμως παραμένει η ίδια.
Ξεχώρισε επίσης η θλιβερή παρουσία του Β΄ αντιπροέδρου Θ. Παγκάλου, που σε μια εμπρηστική και προσχεδιασμένη ολιγόλεπτη παρέμβαση, προσπάθησε να συσπειρώσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όταν με ένα ανιστόρητο δήθεν δημοκρατικό παραλήρημα, επεχείρησε να ξαναγράψει την σύγχρονη ιστορία του τόπου, ισχυριζόμενος πως η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση που εξελέγη στην Ελλάδα, ήταν η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981. Το συμπέρασμα είναι ότι τόσο η πολιτική όσο και η ρητορική του ΠΑΣΟΚ παραμένουν οι ίδιες.
Σε ότι αφορά την ομιλία του Β΄ προέδρου της κυβερνήσεως, του κ. Γ. Παπανδρέου, ήταν για μια φορά ακόμα επανάληψη της ίδιας μονότονης κασέτας. Από την ημίωρη παρέμβασή του, αφιέρωσε περίπου μισή ώρα αναφερόμενος στο παρελθόν, διανθίζοντας την μονότονη παρελθοντολογία του με την στερεότυπη φράση «δεν θα αναφερθώ στο παρελθόν». Ίδια
λόγια, ίδια επιχειρήματα, ίδια απογοήτευση.
Η ομιλία του κ. Α. Σαμαρά εστιάσθηκε στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας και στον τρόπο που μπορούν να εφαρμοσθούν, αλλά και στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.
Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης και η κ. Α. Παπαρήγα δεν προσέφεραν κάτι καινούργιο, ενώ η παρέμβαση του κ. Α. Τσίπρα ήταν, για μία ακόμα φορά, η ευχάριστη έκπληξη της συνεδριάσεως.
***Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει διεξαχθεί η ψηφοφορία και το αποτέλεσμα δεν είναι γνωστό. Όμως αυτό που είναι γνωστό, είναι η συμπεριφορά των προθύμων και των «λιονταριών» που κακαρίζουν, για να ευχαριστήσουν τον αφέντη τους και με αντάλλαγμα μια θέση στο πράσινο κοτέτσι.

Γιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου