Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Καλό Νερό- Αυλώνα: Επιστολές διαμαρτυρίας των γονέων για πιθανό κλείσιμο των σχολείων τους

Τετάρτη, Φεβρουάριος 09, 2011 Αναρτήθηκε από ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΥΛΩΝΑΣ
Έντονη η ανησυχία των γονέων των μαθητών από τα Δημοτικά Σχολεία Καλού Νερού και Αυλώνας. Με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών των σχολείων συναντήθηκαν οι μεν στο χώρο του Δημοτικού στο Καλό Νερό και οι δε στο χώρο του σχολείου της Αυλώνας. Στις συναντήσεις συζητήθηκε το ενδεχόμενο να κλείσει το κάθε σχολείο, ενώ οι αποφάσεις και οι σκέψεις των γονέων πήραν τη μορφή επιστολών διαμαρτυρίας προς στη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, η οποία και θα έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε μια τέτοια απόφαση. Θέλω να τονίσω πως εμείς οι εκπαιδευτικοί θέλουμε να ενισχύσουμε με κάθε μέσο τον αγώνα των γονέων ενάντια στην κατάργηση των σχολείων των χωριών τους, θα τους ενθαρρύνουμε γιατί είναι κοινώς παραδεκτό ότι η- ήδη- μαραζωμένη ύπαιθρος οδηγείται σε πλήρη εγκατάληψη από φορείς της εκπαίδευσης και της αυτοδιοίκησης. Με κάθε μέσο και τρόπο δηλώνουμε παρόντες για να αποτρέψουμε την εγκληματική ενέργεια εις βάρος των ξεχασμένων χωριών της Τριφυλίας.

  • Θέμα: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΥΛΩΝΑΣ



Κύριε Δήμαρχε και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,


Ύστερα από συνάντηση που είχαμε στο χώρο του σχολείου μας με την εκπαιδευτικό την Τετάρτη 09-02-2011 ενημερωθήκαμε ότι αυτές τις μέρες- εν αγνοία τόσο δική μας όσο και των εκπαιδευτικών- προτείνετε και συζητάτε ποια ολιγοθέσια σχολεία του δήμου Τριφυλίας θα καταργηθούν. Δυσαρεστηθήκαμε γιατί κανένας από τους ιθύνοντες δε νοιάστηκε για τη θέση μας ως γονείς μαθητών σε δυσπρόσιτη περιοχή και ότι πάτε να αποφασίσετε για το μέλλον το παιδιών μας μόνοι σας.
Εκφράζουμε την έντονη και κατηγορηματική αντίθεσή μας να κλείσει το δυσπρόσιτο μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Αυλώνας.
Σας γνωστοποιούμε, επίσης, με δική μας πρωτοβουλία τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να προτείνετε- τουλάχιστον- τη δική μας σχολική μονάδα προς κατάργηση:

  1. Κριτήρια Υπουργείου Παιδείας: Παρότι ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στο σχολείο της Αυλώνας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια (πέρσι υποβιβάστηκε σε μονοθέσιο), είναι ένα σχολείο δυσπρόσιτο. Το μοναδικό σχολείο της ορεινής Τριφυλίας με μεταφερόμενους μαθητές από τα γύρω χωριά, είναι απομονωμένο από άλλα πολυθέσια δημοτικά σχολεία. Η χιλιομετρική απόσταση Αυλώνας- Κυπαρισσίας είναι 22 χιλιόμετρα, το οδικό δίκτυο απαράδεκτο (στενοί δρόμοι, στροφές) και ο χρόνος της διαδρομής υπερβαίνει τη μισή ώρα με λεωφορείο ή ταξί. Επειδή πρόκειται για ένα ορεινό χωριό (υψόμετρο 650 μέτρων), οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την καθημερινή μεταφορά των μικρών μαθητών σε μια τόσο μεγάλη απόσταση.
  2. Παιδαγωγικά κριτήρια: α) Το σχολείο αποτελεί κοινωνικό και πολιτιστικό κέντρο και ενσαρκώνει την κοινωνική ύπαιθρο των χωριών της ορεινής Τριφυλίας. Η πλούσια και ιστορική βιβλιοθήκη του σχολείου, με τα εκατοντάδες βιβλία είναι ζωντανό κύτταρο στην περιοχή. Η επαναλειτουργία Λαογραφικού Μουσείου στον χώρο του σχολείου, με τη φροντίδα των μαθητών και της εκπαιδευτικού, θα ανασταλεί με την ενδεχόμενη πρόταση για κατάργηση.β) Παρέχει όλα τα εποπτικά μέσα διδασκαλίας στην εκπαιδευτικό και στους μαθητές, ενώ από την υλικοτεχνική υποδομή, έχουν να ζηλέψουν πολλά πολυθέσια σχολεία. γ) Στο σχολείο μας υλοποιούνται πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικών Θεμάτων), οι μαθητές συμμετέχουν σε πανελλήνιους και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, δηλώνει το παρόν σε μαθητικό συνέδριο πανελλαδικής εμβέλειας. Γίνονται, λοιπόν, οι νεαροί Τριφύλιοι πρεσβευτές του τόπου τους. δ) Ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του παιδιού, της οικογένειας, της κοινωνίας της ελληνικής υπαίθρου.

Σας προτείνουμε:

  1. Να επισκεφτείτε το δικό μας σχολείο για να δείτε και μόνοι σας τις κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές του Δ. Σ. Αυλώνας, καθώς και να συζητήσετε μαζί μας.
  2. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας να επισκεφτείτε τα σχολεία (Κοπανακίου και Κυπαρισσίας) που πρόκειται να δεχτούν τα παιδιά μας και να κρίνετε εάν τηρούν τις προκαθορισμένες προδιαγραφές υποδοχής επιπλέον μαθητικού δυναμικού.
  3. Εάν κλείσει το σχολείο μας, ζητάμε να μας πείτε ποιο το όραμά σας για την εγκαταλελειμμένη περιοχή της ορεινής Τριφυλίας. Χωρίς σχολείο μάς αναγκάζετε να μετακομίσουμε στις πόλεις, ακόμα και εμείς οι ελάχιστοι νέοι, οι εναπομείναντες στα ορεινά- μα τόσο ιστορικά χώματα- της Τριφυλίας μας.

ΟΙ ΓΟΝΕΊΣ


ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ, ΚΟΥΤΣΟΥΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΛΙΑΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΧΑΙΝΤΑΟΥ ΜΙΧΑΕΛΛΑ- ΤΖΙΑΝΝΙΝΑ, ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΙΝΙΩΡΗ, ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΟΡΟΒΕΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΝΤΕΝΤΑ ΠΑΛ, ΒΑΤΑ ΦΛΩΡΑ


  • ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ


    Κύριε Δήμαρχε, Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

          Με μεγάλη ανησυχία πληροφορηθήκαμε την προτεινόμενη κατάργηση του σχολείου μας. Κανένας αρμόδιος παράγοντας δεν είχε την ευαισθησία να ενημερώσει εμάς και τους δασκάλους γι αυτό το καταστρεπτικό, απάνθρωπο, αντιπαιδαγωγικό μέτρο που έχει στόχο τα παιδιά μας. Γνωρίζουμε βέβαια ότι αυτό έγινε για να μην προκληθούν αντιδράσεις. Όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, όλες οι παλιανθρωπιές γίνονται «εν κρυπτώ».
          Σας γνωρίζουμε ότι σε συγκέντρωση που έγινε την Παρασκευή 4-2-2011 όλοι εμείς οι γονείς και κηδεμόνες αποφασίσαμε τα εξής:

    Α) Εκφράζουμε την έντονη, κατηγορηματική και αμετάκλητη αντίθεσή μας στην προτεινόμενη κατάργηση του σχολείου μας.

    Β) Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την έλλειψη στοιχειώδους δημοκρατικής και κοινωνικής ευαισθησίας των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων να ενημερώσουν εμάς και τους δασκάλους για τα σχέδιά τους, που έχουν επίδραση στα παιδιά μας.

    Γ) Δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε το κλείσιμο του σχολείου και  θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις μορφές αντίδρασης.

    Δ) Ζητούμε την έμπρακτη και ουσιαστική συμπαράσταση του Δήμου μας.

    Ε) Ζητούμε μια συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο για να του εκθέσουμε τους  λόγους της έντονης αντίθεσής μας και να ζητήσουμε τη βοήθειά του.

    ΣΤ) Καλούμε όλους εκείνους που έχουν την κοινωνική ευαισθησία και κατανοούν ότι το κλείσιμο του σχολείου είναι καταδικαστικό γεγονός για τα παιδιά μας, για το εκπαιδευτικό τους μέλλον, για τη σωστή ψυχική και σωματική ανάπτυξή τους,για την προστασία τους  από διάφορους κινδύνους που έχει η μεταφορά τους σε μακρινές αποστάσεις, για την επιβάρυνση των οικογενειών μας, για το μαρασμό των χωριών μας, να μας βοηθήσουν να κρατήσουμε σε λειτουργία το σχολείο μας.
                                                    
     Οι γονείς και κηδεμόνες
  • Digg
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Yahoo! Buzz
  • Technorati
  • Facebook
  • TwitThis
  • MySpace
  • LinkedIn
  • Live
  • Google
  • Reddit
  • Sphinn
  • Propeller
  • Slashdot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου